Müracaat Savcılığının Görevleri
Mağdur veya Müşteki bir suç mağduru ise şikâyete konu olayları ve faillerini bir dilekçe ile kolluk makamlarına (Jandarma, Polis) veya Adliye Müracaat Savcılığına bildirir.
Müracaat Savcılığı suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunarak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartların oluşup oluşmadığını bakar. Gerekli şartlar oluşuyorsa İddianame düzenleyerek dava açar ve davayı yürütür.
Kira ödenmemesi, boşanma, alacağın ödenmemesi gibi hukuki konular Müracaat Savcılığının görev alanına girmez. Bunlar için dilekçe ile Hukuk Mahkemelerine başvurulması gerekir. Bu konuda bir avukata başvurulması da yararlı olabilir.
Şikâyet Gerçek Değilse Ne Olur?
Şikâyet edilen olayın makul gerekçelerle vuku bulmuş olması veya şikâyet edilen kişinin gerçekten o suçun şüphelisi olması gerekir. Kasıtlı olarak, olmamış bir olay hakkında şikâyette bulunulması, suç işlemediği bilinen bir kişi hakkında şikâyette bulunulması nedeniyle başvuran hakkında iftira nedeniyle soruşturma başlatılabilir.