AKSARAY ADLİYESİ
Uzlaştırma Bürosu

Uzlaştırma Bürosunun Görev ve Sorumlulukları

          Ceza soruşturması ve davasında, tarafsız bir kimsenin arabuluculuğuyla uyuşmazlığın çözülmesi için suçun mağduru ve failinin iletişim kurduğu süreç uzlaştırma bürolarında işlemektedir.

          Ceza uyuşmazlıklarına alternatif olarak çıkan ve 05/08/2017 tarih ve 30145 sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanan, “CEZA MUHAKEMESİNDE UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ” ne göre faaliyetini yürüten birimde, tarafların bazı suçlarda mahkemeye gitmek zorunda kalmadan kendi aralarında uyuşmazlığını sona erdirmesini ifade eden ceza hukuku işletilmektedir.

          Hangi suçların uzlaşmaya tabi olduğu CMK 253. Maddesinde düzenlenmiştir. Yaralama, hakaret, tehdit, basit hırsızlık, mala zarar verme, konut dokunulmazlığını ihlal uzlaştırmaya tabi suçların başında gelmektedir. Uzlaştırmaya tabi suçların detaylı listesi uzlastirma.gov adresinde bakanlığın sitesinde mevcuttur.

 

Süreç Nasıl İşlemektedir?

          Uzlaştırmacı, ayrı ayrı olmak üzere fail ve mağdur ile görüşmeler gerçekleştirmektedir. Taraflar görüşmeler sırasında mağdurdan veya suçtan zarar görenden özür dileme, kamu yararına hizmet veren kuruluşlarda çalışma, topluma faydalı birey olunmasını sağlayacak programlara katılma, maddi ve manevi zararın karşılanması ve bağışta bulunma gibi edimleri (anlaşma kararı) belirliyor. Bu tür edimler üzerinde tarafların uzlaşmaya varmaları durumunda dosyalar sonuçlandırılıyor. Böylece, uzun yargılama süreçleri de sona eriyor.

 

Uzlaşma Nasıl Yapılır?

• Kolluk görevlileri, Cumhuriyet savcısı ya da hâkim, taraflara uzlaşmanın ne demek olduğunu ve sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde anlatır.

• Taraflara uzlaşma isteyip istemedikleri sorulur.

• Taraflar, uzlaşmak isteyip istemediklerini 3 gün içerisinde bildirirler.

• Her iki taraf da uzlaşmak istediğini bildirirse bir uzlaştırmacı görevlendirilir.

• Uzlaşmada taraflar uzlaştırmacı önünde anlaşarak kendileri hakkındaki kararı yine kendileri verirler.

• Suç şüphelisinin ortaklaşa kararlaştırılan şeyi yapmasıyla uzlaşma süreci tamamlanır ve ceza yargılaması biter.

 

Uzlaşmacı Kimdir?

          Uzlaşma sürecini yürüten kişidir. Cumhuriyet savcısı bu işi bizzat yapabileceği gibi hukuk eğitimi almış bir kişiyi de uzlaştırmacı olarak görevlendirebilir. Taraflar anlaşarak kendilerinin seçtiği bir avukatın veya hukuk eğitimi almış bir diğer kişinin uzlaştırmacı olarak görevlendirilmesini isteyebilirler.